Снимка: БулфотоПремиерът на Северна Македония затрупа с комплименти България след преговорите

...
Снимка: БулфотоПремиерът на Северна Македония затрупа с комплименти България след преговорите
Коментари Харесай

Заев: България е наш голям приятел, която е направила изключително много за нас

Снимка: Булфото

Премиерът на Северна Македония затрупа с похвали България след договарянията в София. Както е известно, нашата страна бе блокирала договарянията за влизането на македонците в Европейски Съюз, само че Зоран Заев се надява, че ще се откри решение по казуса.

Имаме време до 17 ноември да намерим решение, съобщи македонският министър председател Зоран Заев след договарянията с българския си сътрудник Бойко Борисов, които се състояха в София.

„ България е наш огромен другар, която е направила извънредно доста за нас. Ние желаеме да намерим решение и в този миг работим оптимално за неговото намиране. Призовавам да спре говора на омразата, изключително, в обществените мрежи. Да не се излива яд един против различен, тъй като ние сме другари с България. Имаме още малко време до 17 ноември да намерим решение, изхождайки от общото ни минало “, сподели още Заев на конференция, представена от БГНЕС.

„ Опитът ми от договарянията с Гърция демонстрира, че същинското решение е, когато и двете страни излязат спечелили. Засега не сме стигнали до този миг в договарянията с България, ще продължим да беседваме, само че не посредством обществени кавги. Ще осведомяваме всъщност, само че няма да вършим шоу “, съобщи македонският министър председател.

Той счита, че тупането в гърдите е привлекателно, само че не усилва шанса за решение.

“Имахме градивни договаряния в София за гарантирането на европейско бъдеще. Все още не сме постигнали единодушие, само че има условия. Знам, че тупането по гърдите е атрактивно, само че ние няма да вършим това. Заедно може да намерим решение ”, сподели още Зоран Заев и разясни, че България не оспорва тяхната еднаквост и даде обещание в близко време да се организира взаимното съвещание на Междуправителствената комисия, както през вчерашния ден изиска вицепремиерът Екатерина Захариева.

„ Македонската еднаквост е горделивост и ще остане такава. Няма да вършим националистически театър по този въпрос “, даде обещание Заев.

Според него " нашите ясни позиции " са да продължим да работим с България. Той чака диалозите да се засилят тези дни и двете страни да се опитат да намерят решение до 17 ноември, когато би трябвало да се състои отсрочената с една седмица среща на министрите на външните работи на страните-членки от Европейски Съюз. Хубаво е да се реализира тогава решение, в случай че ли не остава опция през декември, добави македонският министър председател.

„ Искаме да намерим решение. Разбира се господин Каракачанов прекара забележителна част от диалозите с македонската делегация през вчерашния ден. Вярвам, че от тези диалози има другарска атмосфера, с всички детайлности, за болката от тяхна и наша страна, стремежите от тяхна страна, стремежите от наша страна. Но стигнахме до заключението, че и двете страни са длъжни да пазят своите национални ползи и да оправдават своите политики. Но това, което е също толкоз значимо, и двете страни са длъжни да подсигуряват европейското бъдеще на района и да защитят другарството сред тях “, сподели Заев, без да дава повече детайлности за диалозите.

„ Много е значимо като прилежащи и другарски страни да вървим дружно по пътя към Европейски Съюз, подкрепяйки се взаимно, тъй като единствено тогава ще донесем прогрес на всички наши жители, което е нашата съществена задача като политици “, счита македонският министър председател.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР